BAŞKA BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNDA YAZ ÖĞRETİMİNDE AÇILACAK DERSLERİ ALMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİMİZİN UYMASI GEREKEN ŞARTLAR HAKKINDA
Bilindiği üzere Üniversitemiz Yaz Öğretimi Yönergesinde değişiklikler yapılmıştır. Bu doğrultuda Fakültemizden yahut başka bir yükseköğretim kurumundan yaz öğretiminde ders almak isteyen öğrencilerin yeni hükümler uyarınca ders alması gerekmektedir.
Fakültemizde 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Yaz Öğretiminde herhangi bir ders açılmayacaktır.
Yaz Öğretimi Yönergesi hükümleri uyarınca, Fakültemize kayıtlı bir öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumunda açılan dersleri alabilmesi için aşağıdaki şartlara uyması gerekmektedir:
1. Yalova Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönergesi 9. maddesinin 2. Fıkrasına göre; “Öğrencinin kaydolmak istediği derslerin yaz öğretiminde açılmaması halinde bu dersleri, kayıtlı bulunduğu bölümün, yerleştiği yıla ait taban puanına eşit veya daha yüksek puanda öğrenci kabul eden başka üniversitelerin yaz öğretiminden alabilir. Vakıf üniversiteleri için öğrencinin kayıtlı bulunduğu bölümün, yerleştiği yıla ait burslu ve burssuz taban puanları arasında en düşük yerleştirme taban puanı esas alınır. Ancak, başka üniversitelerin yaz öğretiminden ders alacak öğrencinin, alacağı derslerin, içerik, dil, kredi değeri yönünden uygunluğunu, önceden ilgili dersin öğretim elemanının uygun görüşünü almak kaydıyla bölüm başkanlığına onaylatmış olması gerekir”.
Bu kapsamda yaz öğretiminde başka bir yükseköğretim kurumundan ders alacak öğrencilerin;
- Başka bir yükseköğretim kurumunda almak istediği dersin içeriği, dili, kredi değeri yönünden uygunluğunu ilgili dersin yürütüldüğü bölüm başkanınca (Kamu Hukuku veya Özel Hukuk Bölümü başkanı) onaylanması gerekmektedir. Bölüm başkanı onayı olmaksızın başka bir yükseköğretim kurumundan ders alınması halinde, öğrenci başarılı olsun veya olmasın ders, öğrencinin transkriptine işlenmeyecektir (intibakı yapılmayacaktır).
- Bölüm başkanlığından alınacak onay için öğrencinin Yaz Okulu Onay formunu eksiksiz bir şekilde doldurması, başvuru formunun ekine (1) farklı yükseköğretim kurumundan alınmak istenen dersin içeriğini, ders saatini ve AKTS kredisini (2) ders alınmak istenen yükseköğretim kurumunun öğrencinin yerleştiği yıla ait taban puanını gösteren belgeleri eklemesi ve başvuru formunun imzalı olması gerekmektedir. Bu üç belgeden herhangi birinin eksik olması veya başvuru formunun imzasız olması halinde onay verilmeyecektir.
- Başvuru formu ve ekinde yer alması gereken belgeler, normal dönemde dersi veren öğretim elemanının yalova.edu.tr uzantılı e-posta adresine, e-posta konusunu Öğrenci Adı Soyadı - Yaz Okulu Onay Formu - Dersin Adı şeklinde yazarak göndermeleri gerekmektedir. İlgili öğretim elemanlarının yalova.edu.tr uzantılı adresleri Fakülte internet sayfasında mevcuttur.
2. Bir öğrenci Yaz Öğretiminde açılan derslerden, normal dönemdeki kredi değerleri itibariyle en fazla 12 saate kadar ders alabilir. Ancak yıllık plana göre işlenen derslerde kredi değerleri iki katı olarak hesaplanır. (m. 9/1). Bu kural hem Fakültemiz bünyesinde açılan dersler hem de başka bir yükseköğretim kurumundan alınan dersler için geçerlidir. Bu nedenle Yaz Öğretiminde farklı yükseköğretim kurumlarından alınan derslere ait ders saatlerini gösterir bilgilerin Fakültemiz öğrenci işleri birimine teslim edilmesi gerekmektedir. Buna rağmen öğrencinin, herhangi bir şekilde 12 krediden (ders saati) fazla ders almış olduğunun tespit edilmesi halinde fazladan almış olduğu dersin intibak işlemleri yapılmayacaktır. Yıllık planda öğrenim gören öğrencilerin yine yıllık sistemde eğitim veren bir yükseköğretim kurumundan ders alması halinde, alacağı dersin ders saati 2 ile çarpılarak işlem yapılacaktır. Bunun yanında yıllık sistemde öğrenim gören öğrencilerimizin dönemlik sistemde eğitim veren bir yükseköğretim kurumundan ders alması halinde, hem güz hem de bahar döneminde verilen devam derslerini birlikte almaları gerekecektir. Aksi halde hem AKTS hem de içerik yönünden dersin uygunluğu sağlanamayacaktır. Bu nedenle, öğrencilerimizin kredi hesaplamasını bu uyarıları göz önünde bulundurarak yapmaları gerekmektedir.
3. Yaz Öğretiminde başka bir yükseköğretim kurumundan ders alacak öğrencilerin, ilgili dersi daha önce Fakültemizden almış olması ve devamsızlık dışında başka bir sebeple başarısız olmaları, Yaz Öğretiminde dersi aldıkları yükseköğretim kurumunun devam koşulunu da kendiliğinden sağladıkları anlamına gelmez. Öğrencilere Yaz Öğretiminde uygulanacak devam hükümleri dersi aldıkları yükseköğretim kurumunun ilgili mevzuatına tabidir. Ancak öğrencinin normal dönemde devam koşulunu yerine getirerek daha önce almış olduğu bir dersi yaz öğretiminde tekrar alması ve yaz öğretimi sonunda bu dersten devamsızlık nedeniyle başarısız sayılması halinde, transkriptine harf notu FF olarak işlenir (m. 9/4).
4. Fakültemize kayıtlı olan bir öğrenci, Yaz Öğretiminde Fakültemiz bünyesinde veya başka bir yükseköğretim kurumunda açılacak olan derslerden;
a) Normal dönemde (Güz ve Bahar Yarıyıllarında) alıp da başarısız olduğu bir dersi Yaz Öğretiminde alabilir.
b) Öğrenci, başarılı olduğu ancak notunu yükseltmek istediği bir dersi (AA harf notu hariç) de Yaz Öğretiminde alabilir.
c) Normal dönemde (Güz ve Bahar Yarıyıllarında) almamış olduğu bir dersi alabilir. Ancak öğrencinin daha önce almamış olduğu bir dersi yaz öğretiminde almak istemesi halinde, ilgili ders, öğrencinin sınıfına göre üst dönemde bulunması halinde, kaydını üstten ders almaya ilişkin hükümler çerçevesinde yaptırabilir. Bunun için öğrencinin, Yaz Öğretimi Yönergesinin “Hüküm Bulunmayan Haller” başlıklı 11. maddesinin atfı gereği uygulanacak olan Yalova Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği m.14 hükmü uyarınca üçüncü yarıyılın başından itibaren alt yarıyıllardaki bütün derslerden başarılı olması ve genel not ortalamasının 3.00 ve üzerinde olması şartını sağlaması şartıyla bir üst sınıftan ders alabilir. Bu şartı sağlamayan öğrencilerin, Yaz Öğretiminde bir üst sınıftan ders almaları ve bu derse kayıt yaptırmaları mümkün değildir. Bu şartı sağlamayan bir öğrencinin herhangi bir nedenle daha evvel almadığı üst yarıyıl derslerini aldığının tespit edilmesi halinde bu öğrencinin alıp başarılı olduğu dersin intibakı yapılmayacaktır (transkriptine işlenmeyecektir).
5. Yapılan başvurular, Bölüm Başkanlıklarınca değerlendirilerek farklı bir yükseköğretim kurumundan alınmak istenip onaylanan dersler Fakültemiz internet sayfasında ilan edilecektir.
YAZ OKULU ONAY FORMU EKTEDİR.