Fakültemizde Yaz Öğretiminde Açılacak Dersleri Seçmek İsteyen Fakültemiz Öğrencilerinin
Kayıt Esnasında Dikkat Etmesi ve Uyması Gereken Şartlar
Yaz Öğretimi Yönergesi hükümleri uyarınca, Fakültemize kayıtlı bir öğrencinin Hukuk Fakültesi Yaz Öğretiminde açılan dersleri alabilmesi için aşağıdaki şartlara uyması gerekmektedir:
-
1- Fakültemiz bünyesinde Yaz Öğretiminde açılacak dersler Fakülte internet sitesinden ilan edilmiştir. Öğrencilerimiz öncelikle Fakültemiz bünyesinde açılacak olan bu derslere ilişkin ders kaydı/seçimi yapmak zorundadır. Fakültemiz bünyesinde açılacak olan bir ders başka bir yükseköğretim kurumunda alınamayacaktır.
-
2- Bir öğrenci yaz öğretiminde açılan derslerden, normal dönemdeki kredi değerleri itibariyle en fazla 12 saate kadar ders alabilir (m.9(1)). Bu kural, hem Fakültemiz bünyesinde açılan dersler hem de başka bir yükseköğretim kurumunda alınan dersler için geçerlidir. Yaz Öğretiminde ders alan/kayıt yaptıran öğrenciler ile bunların seçmiş oldukları dersler ile kredileri, Fakültemiz Öğrenci İşleri Birimi tarafından bir tablo halinde listelenecektir. Fakültemizde açılmayan ancak başka bir yükseköğretim kurumunda açılan dersleri -ilgili bölüm başkanınca verilecek onaya istinaden- almış öğrencilerin seçmiş oldukları (ve bölüm başkanının onaylamış olduğu) dersler ile bunların kredisi de Fakültemiz Öğrenci İşleri Birimi tarafından ayrı bir tablo halinde listelenecektir. Bu iki listeye istinaden öğrencinin, herhangi bir şekilde 12 krediden fazla ders almış olduğunun tespit edilmesi halinde fazladan almış olduğu ders silinecek ve ücret iadesi yapılmayacaktır. Bu nedenle, öğrencilerimizin kredi hesaplamasını bu uyarıları göz önünde bulundurarak yapmaları gerekmektedir.
-
3- Yaz Öğretimi Yönergesi m.11 uyarınca Yaz Öğretiminde Fakültemiz bünyesinde açılacak bir derse kayıt yaptıran öğrencinin derse devam etmesi zorunludur. Bir öğrencinin, normal dönemde (Güz ve Bahar Yarıyıllarında) derse devam şartını daha önce yerine getirmiş olması, o derse (Yaz Öğretiminde) devam etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bu sebeple, kayıt yaptıracak Fakültemiz öğrencilerinin Fakültemiz Yaz Öğretimi Ders Programına uygun bir şekilde ders seçimini yapmaları gerekmekte olup, devam zorunluluğu gereği aynı gün ve saatler içerisinde iki farklı dersin seçimine -ders çakışması nedeniyle- izin verilmeyecektir. Herhangi bir şekilde çakışan iki dersin de seçilmesi ve bu durumun Öğrenci İşleri birimi tarafından hazırlanan tabloların kontrolü esnasında tespiti halinde öğrencinin seçmiş olduğu iki dersten biri silinecektir. Bu itibarla, öğrencilerin ders çakışmasının olup olmadığını Fakülte sitesinde ilan edilen Yaz Öğretimi Ders Programından kontrol etmeleri gerekmektedir.
-
4- Yaz Öğretimine kayıt yaptırdıktan sonra ders ekleme, silme ve çekilme işlemleri uygulanmamaktadır. Ancak, kayıt yaptırılan dersin açılmaması durumunda (derse kaydolan öğrenci sayısının 15’in altında kalması halinde) açık olan bir başka derse kayıt yaptırmasına izin verilir. Bunun dışında veya kayıt dönemi dışında seçilen bir ders silinmeyecek ve öğrenciye dersin ücreti iade edilmeyecektir.
-
5- Fakültemize kayıtlı olan bir öğrenci, Yaz Öğretiminde Fakültemiz bünyesinde açılacak olan derslerden;
-
1- Normal dönemde (Güz ve Bahar Yarıyıllarında) alıp da başarısız olduğu bir dersi Yaz Öğretiminde alabilir.
-
2- Öğrenci, başarılı olduğu ancak notunu yükseltmek istediği bir dersi de Yaz Öğretiminde alabilir.
-
3- Normal dönemde (Güz ve Bahar Yarıyıllarında) almamış olduğu bir dersi alabilir ve kaydını aşağıdaki şartlarla yaptırabilir (üstten ders alma). Bunun için öğrencinin, Yaz Öğretimi Yönergesinin “Hüküm Bulunmayan Haller” başlıklı 12. Maddesinin atfı gereği uygulanacak olan Yalova Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği m.14(4) hükmü uyarınca “üçüncü yarıyılın başından itibaren alt yarıyıllardaki bütün derslerden başarılı olması ve genel not ortalamasının 3.00 ve üzerinde olması şartını sağlaması gerekir”. Bu şartı sağlamayan öğrencilerin, Yaz Öğretiminde bir üst sınıftan ders almaları ve bu derse kayıt yaptırmaları mümkün değildir. Bu şartı sağlamayan bir öğrencinin herhangi bir nedenle daha evvel almadığı üst yarıyıl derslerini aldığının tespit edilmesi halinde bu öğrencinin ilgili derse ilişkin kaydı silinecek ve kendisine ücret iadesi yapılacaktır.
-
6- Fakültemize kayıtlı bir öğrencinin, 12 krediyi aşmamak kaydıyla, aynı anda hem Yaz Öğretiminde Fakültemiz bünyesinde açılacak olan dersleri hem de başka bir yükseköğretim kurumunda (üniversitede) açılmış olan dersleri seçmeleri mümkündür. Yaz Öğretiminde ders alan/kayıt yaptıran öğrenciler ile bunların seçmiş oldukları dersler ile kredileri, Fakültemiz Öğrenci İşleri Birimi tarafından bir tablo halinde listelenecektir. Fakültemizde açılmayan ancak başka bir yükseköğretim kurumunda açılan dersleri -ilgili bölüm başkanınca verilen onaya istinaden- almış öğrencilerin seçmiş oldukları dersler ile bunların kredisi de Fakültemiz Öğrenci İşleri Birimi tarafından ayrı bir tablo halinde listelenecektir. Bu durumda, hem Fakültemizde hem de başka bir yükseköğretim kurumunda açılmış olan ders(ler)i seçen bir öğrencinin toplam kredisinin 12’den fazla olması halinde aşağıdaki şekilde hareket edilecektir:
Öncelikle, öğrencinin Fakültemiz bünyesinde almış olduğu dersler ve bunların kredileri esas alınacak, başka bir yükseköğretim kurumunda alınmış ve 12 krediyi aşan kısma tekabül eden derslerin sisteme işlenmesi, öğrenci başarılı olsun veya olmasın, mümkün olmayacaktır. Bu hususta, ilgili bölüm başkanının onayı alınarak başka bir yükseköğretim kurumuna başvurulmuş olması da, başka bir yükseköğretim kurumunda alınan dersin sisteme işlenmesi için yeterli olmayacaktır. Zira ilgili bölüm başkanı öğrencinin toplamda kaç kredilik ders aldığını değil, öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumunda almak istediği derse ilişkin Yönerge m.9(2)’deki şartların varlığını onaylamaktadır. Bu nedenle öğrencilerimizin, ders seçimlerinde bu uyarıları dikkate almaları, 12 kredi şartına uyulmaması halinde başka bir yükseköğretim kurumunda yaz öğretiminde alınan derse ait notun Fakültemiz Yönetimince onaylanmayacağını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Yaz Öğretiminde Fakültemizde Açılmayan Derslerin Başka Öğretim Kurumlarından Alınmasında Uyulması Gereken Şartlar:
Yalova Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönergesi 9. maddesinin 2. Fıkrasına göre; “Öğrencinin kaydolmak istediği derslerin yaz öğretiminde açılmaması halinde bu dersleri, kayıtlı bulunduğu bölümün, yerleştiği yıla ait taban puanına eşit veya daha yüksek puanda öğrenci kabul eden başka üniversitelerin yaz öğretiminden alabilir. Ancak, başka üniversitelerin yaz öğretiminden ders alacak öğrencinin, alacağı derslerin, içerik, dil, kredi değeri yönünden uygunluğunu önceden bölüm başkanlığına onaylatmış olması gerekir”.
Fakültemiz öğrencilerinin Fakültemizde Yaz Öğretiminde açılmayan bir dersin başka bir yükseköğretim kurumunun Yaz Öğretiminde alabilmesi için aşağıdaki şartlara uymaları gerekmektedir:
-
1- Öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumunda almak istediği dersin içeriği, dili, kredi değeri yönünden uygunluğunu ilgili dersin yürütüldüğü bölüm başkanınca (Kamu Hukuku veya Özel Hukuk Bölümü başkanı) onaylanması gerekmektedir. Bölüm başkanı onayı olmaksızın başka bir yükseköğretim kurumundan ders alınması halinde, öğrenci başarılı olsun veya olmasın, ders öğrencinin transkriptine işlenmeyecektir. Fakültemizde açılmayan ancak başka bir yükseköğretim kurumunda açılan dersleri -ilgili bölüm başkanınca verilen onaya istinaden- almış öğrencilerin seçmiş oldukları dersler ile bunların kredisi de Fakültemiz Öğrenci İşleri birimi tarafından bir tablo halinde listelenecektir. Sadece bu listede yer alan öğrencilere ait olan derslerin Fakülte Yönetim Kurulu kararına istinaden sisteme işlenmesi mümkün olacaktır.
-
2- Bölüm başkanlığından alınacak onay için öğrencinin Yaz Okulu Onay formunu eksiksiz bir şekilde doldurması, başvuru formunun ekine (1) farklı yükseköğretim kurumundan alınmak istenen dersin içeriğini ve kredisini (2) ders alınmak istenen yükseköğretim kurumunun öğrencinin yerleştiği yıla ait taban puanını gösteren belgeleri eklemesi ve başvuru formunun imzalı olması gerekmektedir. Bu üç belgeden herhangi birinin eksik olması veya başvuru formunun imzasız olması halinde onay verilmeyecektir.
-
3- Başvuru formu ve ekinde yer alması gereken belgeler, normal dönemde dersi veren öğretim elemanının yalova.edu.tr uzantılı e posta adresine, e posta konusunu Öğrenci Adı Soyadı - Yaz Okulu Onay Formu - Dersin Adı şeklinde yazarak göndermeleri gerekmektedir. İlgili öğretim elemanlarının yalova.edu.tr uzantılı adresleri Fakülte internet sayfasında mevcuttur. /Uploads/hukuk/files/Yaz%20Okulu%20Onay%20Formu%20(3)(1).docx
-
4- Yapılan başvurular, Bölüm Başkanlıklarınca değerlendirilerek farklı bir yükseköğretim kurumundan alınmak istenip onaylanan dersler Fakültemiz internet sayfasında ilan edilecektir.
-
5- Öğrencilerimizin Yaz Öğretiminde alabileceği maksimum kredi 12 olduğundan, Fakültemizde açılan-açılmayan tüm derslerin toplamı Yaz Öğretiminde alın 12 krediyi geçmemelidir.
-
6- Fakültemize kayıtlı olan bir öğrenci, başka bir yükseköğretim kurumunda yaz öğretiminde açılacak olan ancak Fakültemiz bünyesinde açılmayacak derslerden;
-
1- Normal dönemde (Güz ve Bahar Yarıyıllarında) alıp da başarısız olduğu bir dersi Yaz Öğretiminde alabilir.
-
2- Öğrenci, başarılı olduğu ancak notunu yükseltmek istediği bir dersi de Yaz Öğretiminde alabilir.
-
3- Normal dönemde almamış olduğu bir dersi alabilir ve kaydını aşağıdaki şartlarla yaptırabilir (üstten ders alma). Bunun için öğrencinin, Yaz Öğretimi Yönergesinin “Hüküm Bulunmayan Haller” başlıklı 12. Maddesinin atfı gereği uygulanacak olan Yalova Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği m.14(4) hükmü uyarınca “üçüncü yarıyılın başından itibaren alt yarıyıllardaki bütün derslerden başarılı olması ve genel not ortalamasının 3.00 ve üzerinde olması şartını sağlaması gerekir”. Bu şartı sağlamayan öğrencilerin, Yaz Öğretiminde bir üst sınıftan ders almaları ve bu derse kayıt yaptırmaları mümkün değildir.