Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı

BÖLÜMLER > Kamu Hukuku Bölümü > Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı

Anayasa Hukuku, devletlerin organlarının işleyişlerini, yönetim biçimlerini ve aynı zamanda vatandaşlarının sahip olduğu hak ve özgürlükleri konu edinen kamu hukukunun bir alt dalıdır. Devlet aygıtı anayasa hukukunun merkezinde yer alan bir olgudur. Konusu gereği hem hukuki hem de siyasi boyutlarda meseleleri inceleme imkânı bulmaktadır. Bu bağlamda bakıldığında diğer pek çok hukuk dalına göre daha geniş bir yelpazeden konuları inceleme imkanına sahiptir.

Anayasa Hukuku ilke olarak mevcut anayasa ile bağlı gözükse de çoğu zaman ülke anayasalarının ihtiva ettikleri hükümlerin sınırları dışında kalan hususları da araştırmaktadır. Anayasaların mevcut kuralları Anayasa Hukukunun sınırını oluşturmazlar. Anayasa Hukuku aynı zamanda insan haklarını da inceleme fırsatı bulan birey temelli bir bakış açısına sahip hukuk disiplinidir.

Hukuk fakültelerinde yer alan anayasa hukuku anabilim dalları bu alanlarda incelemeler yaparak, akademik araştırmalar gerçekleştirir ve karşılaştırmalı anayasa hukuku bilgileri ışığında evrensel hukuk bakış açısını öğrencilere sunarlar.

Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman TEKİN (Ana Bilim Dalı Başkanı)

Öğr. Gör. Dr. Aysel DEMİRCİ

Arş.Gör. Ömer TEMEL