Uluslararası Hukuk Boyutuyla 1915 Olayları

Yalova Üniversitesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Hukuk Boyutuyla Ermeni Olayları” konferansı yoğun ilgi gördü.

Yalova Üniversitesi’nin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olan Hukuk Kulübü, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan’ın katılımıyla “Uluslararası Hukuk Boyutuyla Ermeni Olayları” başlıklı bir konferans düzenledi. Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öksüz başta olmak üzere çok sayıda önemli ismin katıldığı konferansa, öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. İlyas Doğan’ın sunumuyla devam eden konferansa, 1915 olaylarının hukuki boyutları damga vurgu. Ermeni tehcirinin uluslararası alanda nasıl gündeme geldiğini anlatan Prof. Dr. Doğan, 24 Nisan 1915’in Ermeni çete liderlerinin tutuklandığı tarih olduğunu söyledi. İngilizlerin talebi üzerine Osmanlı Devleti’nde kamu görevlilerini yargılayan Divan-ı Harbi Örfi yani İstanbul Yargılamaları’nın gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Doğan, bu yargılamaların 1918-1922 tarihleri arasında devam ettiğini söyledi.